Siberische husky

Land van herkomstSiberië
SchofhoogteReuen 53 tot 60 cm en teefjes minstens 51 tot 56 cm
GewichtReuen tussen de 21 en 27 kg, teefjes tussen de 16 en 23 kg
LevensverwachtingGemiddeld 12 jaar
TemperamentVriendelijk, aanhankelijk en trouw
KleurAlle kleuren van zwart tot wit zijn toegestaan. Vaak opvallende tekeningen
VachtZachte, dikke ondervacht en middellange bovenvacht

De oorsprong van de Siberische husky

Zodra je een Siberische husky ziet, zul je deze herkennen als een echte poolhond. Vroeger werden husky’s in Siberië gebruikt als sledehonden. Met hun kracht, snelheid en uithoudingsvermogen zijn het goede werkers. De husky’s trokken samen met een nomadenvolk rond door het noorden van Siberië. Behalve als sledehonden werden de honden ook voor de jacht gebruikt. De honden kregen meer bekendheid na deelname aan een bekende sledehonden wedstrijd in Alaska. 

Het uiterlijk van een Siberische husky

De Siberische husky is een van de honden die door de meeste mensen wel herkend wordt. Ze zien er nog erg wolfachtig uit en hebben een erg typerend uiterlijk. Vooral het ‘masker’ op hun kop is typisch voor dit ras. Ze hebben een dikke vacht, om goed te kunnen overleven in barre omstandigheden. Zijn ondervacht is wollig en dik. Zijn bovenvacht is halflang en houdt warmte goed vast. Siberische husky’s komen voor in allerlei verschillende kleuren. Wit, rood en zwart komt het meeste voor. Op hun rug hebben husky’s vaak een mooi patroon, terwijl hun borst en buik meestal wit is. De ogen van een husky zijn vaak blauw, maar ook amberkleurig of één blauw en één bruin oog komt voor. Het uiterlijk van de honden is compleet afgestemd op het overleven in een ijskoude omgeving. De dikke vacht, de vorm van de staart en zelfs de lengte van de poten dragen hier allemaal aan bij.

Het karakter en de opvoeding van een Siberische husky

Hoewel Siberische husky’s er qua uiterlijk best indrukwekkend uitzien, zijn het erg vriendelijke honden. Ze zijn aardig tegen iedereen. Dit maakt ze dan ook totaal ongeschikt als waakhond. Siberische husky’s blaffen bijna nooit. Huilen doen ze wel. Het zijn zelfstandige honden, met een groot jachtinstinct. Je kunt een Siberische husky dan ook niet snel vertrouwen rondom kleine (huis)dieren. Het zijn aanhankelijke honden, die veel aandacht nodig hebben. Het zijn echte roedeldieren en zijn dus niet graag alleen. Het kan dus zeker een goed idee zijn om twee husky’s in huis te nemen.

Hoewel husky’s erg vriendelijk zijn, zijn ze wel lastig op te voeden. Ze hebben een sterke eigen wil. Tegelijkertijd zijn het ook gevoelige honden. Je zult in de opvoeding dus een goede balans moeten vinden. Ook moet je er rekening mee houden dat de honden weinig will to please hebben. Ze zullen dus zeker niet altijd komen als je ze roept. Daarnaast zijn het echte sledehonden en doen ze eigenlijk niks liever dan trekken. Als je een husky wil leren om netjes naast je te lopen, zul je veel geduld en doorzettingsvermogen moeten hebben. Als je een husky op jonge leeftijd goed socialiseert kan hij leren om met een kat samen te wonen. Buiten zal hij echter nog steeds achter vreemde katten aan willen jagen. Daarom is het verstandig om een husky buiten altijd aan te lijnen.

Husky’s hebben veel beweging nodig. Een huis met een grote tuin is dan ook ideaal voor deze hond. Let er wel op dat ze totaal niet honkvast zijn en altijd zullen proberen te ontsnappen. De omheining van je tuin moet minstens 2 meter hoog zijn én de hond moet er niet onderdoor kunnen graven. Siberische husky’s zijn ontzettend slim en zullen altijd manieren zoeken om toch uit te breken. 

De verzorging van een Siberische husky

De vacht van een Siberische husky laat zich makkelijk kammen. Dit regelmatig doen is vaak voldoende verzorging. In de rui zal je hier iets meer aandacht moeten besteden. De hond wassen is eigenlijk bijna nooit nodig. Verder moet je natuurlijk wel regelmatig zijn gebit, oren en ogen nakijken. 

Siberische husky’s zijn over het algemeen erg gezonde honden en hebben weinig aanleg voor genetische ziekten. Wel moet je er op letten dat de hond voldoende beweging krijgt. Dit moet je langzaam opbouwen, zodat de husky zijn spieren niet overbelast. Zorg er altijd voor dat de hond voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt, anders gaat hij zich vervelen. Dit kan tot sloopgedrag en huilbuien leiden. 

Een Siberische husky pup aanschaffen

Als je ook graag deze vriendelijke, hardwerkende hond in huis haalt, is de Siberian Husky Klub Nederland (SHKN) een goed beginpunt. Op de website van deze rasvereniging vind je een lijst met erkende fokkers. Deze fokkers fokken via het fokreglement van de SHKN. Hiermee ben je er van verzekerd dat de ouderdieren getest zijn op bepaalde aandoeningen en dat de dieren goed verzorgd worden. Gemiddeld betaal je tussen de €600 en €900 voor een pup van dit ras.

Siberische husky’s laten zich erg lastig herplaatsen. Een volwassen hond in huis halen is bij dit ras dus niet aan te raden. Begin jij ook je eigen roedel met deze schitterende dieren?