Tsjechoslowaakse wolfshond
Een Tsjechoslowaakse wolfshond is zeker niet geschikt voor iedereen. Je moet zeker wat ervaring met het opvoeden van honden hebben, voordat je je aan dit ras waagt. Maar met een goede opvoeding, zijn het fantastische honden om in huis te hebben. Twijfel je toch nog of dit ras wel de juiste voor je is? Lees dan ook eens wat over andere rassen, zodat je kunt bepalen welke hond het beste bij jou past.
Land van herkomst | Tsjechoslowakije |
Schofhoogte | Reuen tenminste 65 cm, teven tenminste 60 cm |
Gewicht | Gemiddeld 35 – 45 kg bij reuen en 25 – 35 kg bij teven |
Levensverwachting | Gemiddeld 10 tot 15 jaar |
Temperament | Moedig, standvastig, snel afgeleid, loyaal en eigenwijs |
Kleur | Geelgrijs, zilvergrijs of donkergrijs |
Vacht | Stokharige bovenvacht, met dubbele ondervacht |
De oorsprong van de Tsjechoslowaakse wolfshond
Het eerste idee voor de Tsjechoslowaakse wolfshond ontstond in 1955. Op dat moment werden er Duitse Herders gebruikt in het leger, maar deze honden waren niet helemaal opgewassen tegen het ruwe klimaat van het land. Om een hond met meer uithoudingsvermogen te fokken, werden er Karpatenwolven gekruist met Duitse Herders. Al snel werd ontdekt dat deze nakomelingen beter opvoedbaar zijn dan wolven, maar dat ze ook nog wel erg veel agressiviteit vertoonden. Ook schuwheid werd van de wolven geërfd. Na vijf generaties waren een paar honden geschikt om in te zetten bij het leger. Dit waren er echter zo weinig, dat het leger zich terugtrok uit het experiment. In 1971 werd bijna volledig gestopt met het fokken van de dieren. In 1982 werd er een club opgericht voor Tsjechoslowaakse wolfshonden, waarna het fokken weer opgepakt werd. In 1992 werd het ras officieel erkend.
Zo ziet een Tsjechoslowaakse wolfshond er uit
Het uiterlijk van de Tsjechoslowaakse wolfshond lijkt erg veel op dat van een wolf. Het zijn krachtig gebouwde honden, met een grijze vacht. Hun masker lijkt erg veel op dat van een wolf. Ook de lichaamsbouw doet sterk aan dat van een wolf denken. Hun ogen zijn barnsteenkleurig en hun oren zijn smal en driehoekig. Ook aan zijn beweging kun je een Tsjechoslowaakse wolfshond herkennen. Zijn draf is licht en harmonisch en met zijn ledematen beweegt hij zo laag mogelijk over de grond. Deze manier van lopen lijkt ook erg op dat van een wolf.
Deze wolfshonden hebben een erg dikke en stugge vacht. In de winter is de vacht beduidend dikker dan in de zomer. Het lichte masker is erg karakteristiek en bevindt zich afgezien van op de kop, ook op de borst en aan de onderkant van de hals.
Karakter en opvoeding van de Tsjechoslowaakse wolfshond
Tsjechoslowaakse wolfshonden zijn erg temperamentvolle dieren. Ze zijn moedig, onverschrokken en erg volhardend. Ook zijn ze erg actief en leren ze snel. Ze hechten zich sterk aan hun baasje en zullen dan ook erg loyaal zijn. Tegen onbekenden kan een Tsjechoslowaakse wolfshond wel wat wantrouwend zijn, maar zonder reden zal hij niet aanvallen.
Door hun eigenwijze en temperamentvolle karakter hebben deze honden een erg consequente opvoeding nodig. Als ze dit niet krijgen, zullen ze al snel hun eigen regels vaststellen, die je niet meer zo eenvoudig teruggedraaid krijgt. Tsjechoslowaakse wolfshonden richten zich meestal op één baas. De honden zijn geschikt als familiehond, maar dan zul je hem wel al op jonge leeftijd goed moeten socialiseren. Dat geldt ook voor de omgang met andere huisdieren. Als puppy is dit vaak nog wel te leren, maar als je andere dieren pas op latere leeftijd introduceert kunnen er wel problemen ontstaan.
Tsjechoslowaakse wolfshonden zijn slimme dieren, maar hebben een korte concentratiespanne. Als je ze iets wil leren, zul je dus over veel geduld moeten beschikken. Verder vinden deze honden het heerlijk om lange wandelingen te maken, of met je mee te rennen als je gaat fietsen. Daarnaast houden ze er ook van om met je op de bank te gaan liggen. Ze houden van gezelschap en kunnen niet te lang alleen worden gelaten. Doe je dit wel, dan kunnen ze gaan ‘huilen’ of proberen te uit te breken.
Zo verzorg je een Tsjechoslowaakse wolfshond
De verzorging van een Tsjechoslowaakse wolfshond is niet al te moeilijk. Buiten de ruiperiode om, is één à twee keer borstelen per week voldoende. Tijdens het ruien zul je wel meer aandacht aan de vacht moeten besteden. Daarnaast hoort standaard verzorging, zoals regelmatige controle van oren en gebit, uiteraard ook bij de verzorging van deze honden.
Alles over het aanschaffen van een Tsjechoslowaakse wolfshond pup
Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Tsjechoslowaakse wolfshond pup, dan kun je het beste terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Tsjechoslowaakse wolfhonden (NVTW). Pups worden hier volgens het verenigingsreglement gefokt. Ook worden ouderdieren getest op de aanwezigheid van erfelijke ziekten. Zo wordt er getest op heupdyslplasie en elleboogdysplasie. Ook wordt er onderzoek gedaan naar degeneratieve myelopathie en hypofysaire dwerggroei. Hierdoor weet je dat jouw pup de minste kans heeft op deze aandoeningen.
Wat het aanschaffen van een Tsjechoslowaakse wolfshond kost, wisselt een beetje per fokker. Fokkers mogen zelf de prijs voor hun pups bepalen. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €1500 en €1800. Via de rasvereniging worden soms ook wat oudere honden herplaatst.