Wolfhond hybride: hoe zit het precies?

Als je nieuw bent in de wereld van de wolfhonden, kunnen de termen soms wat verwarrend zijn. Wolfhond, wolfhond kruising, wolf-hondhybride, wolfshond; het wordt allemaal door elkaar gebruikt. Maar wist je dat een wolfhond en een wolfshond echt twee totaal verschillende soorten honden zijn? En zit er ook nog verschil tussen een wolfhond en een wolf-hondhybride? We leggen het je graag uit.

Het verschil tussen wolfhond en wolfshond

Het lijkt een verwaarloosbaar verschil, die extra ‘s’ in het woord, maar niks is minder waar. Een wolfhond en een wolfshond zijn namelijk twee totaal verschillende soorten honden. Ze hebben allebei iets met een wolf te maken, maar daar houdt de overeenkomst ook wel zo’n beetje op.

Een wolfhond, dus zonder ‘s’, zijn honden die recentelijk afstammen van een wolf. Het zijn kruisingen tussen een hond en een wolf. Het ras hond en de soort wolf kunnen verschillen. Hoe dan ook stroomt er echt wolvenbloed door hun aderen. Dit zie je in hun uiterlijk, maar ook in hun karakter en hun gedrag. Het zijn vaak eigenzinnige honden, die een duidelijke en consequente opvoeding nodig hebben. Voorbeelden van wolfhonden zijn de Saarlooswolfhond en de Tsjechoslowaakse wolfhond. Het verschilt wel sterk hoeveel wolvenbloed er nog aanwezig is. Honden met een hoog percentage wolvenbloed zijn niet geschikt als huisdier. 

Een wolfshond, met ‘s’, stamt niet recentelijk af van de wolf. Sterker nog, dit soort honden werd juist gefokt om op wolven te jagen. Het zijn vaak grote honden, die door hun baasjes ingezet werden als herder en als jager. Wolfshonden zijn over het algemeen goed op te voeden. De honden werden in koude gebieden ‘s nachts zelfs bij kinderen in bed gelegd om ze lekker warm te houden. Er zijn verschillende typen wolfshonden. De Russische wolfshond en de Ierse wolfshond zijn hier voorbeelden van.

Wat is een wolf-hondhybride?

Ook de term wolf-hondhybride kom je nog wel eens tegen. Net als bij een wolfhond gaat het hier om een kruising tussen een wolf en een hond. Over het algemeen wordt de term ‘hybride’ gebruikt voor wolfhonden met een hoog percentage wolvenbloed. Deze hybrides zijn niet legaal om zomaar als huisdier te houden. Per land verschilt de wetgeving op dit gebied. Sommige mensen zien alleen de eerste kruising tussen een wolf en een hond als hybride. Deze pups bestaan dus voor 50% uit hond en 50% uit wolf. Hierna wordt er met deze pups verder gefokt door ze te kruisen met een hond. Zo komt er steeds iets minder wolvenbloed in de volgende generaties te zitten. Pas vanaf de vijfde generatie (F5) is het in Nederland legaal om de hond als huisdier te houden. Vaak worden deze honden ook niet meer aangeduid als ‘hybride’, maar enkel als ‘wolfhond’. Daarnaast zijn er ook nog honden die wel veel op een wolf lijken, maar niet meer daadwerkelijk wolvenbloed door hun aderen hebben stromen. Een goed voorbeeld hiervan is de Siberische Husky. Deze honden lijken qua uiterlijk wel nog veel op een wolf, maar zijn qua gedrag puur hond.

Laat je goed informeren

Als je geïnteresseerd bent in een wolfhond, of juist een wolfshond, is het dus erg belangrijk om goed op de verschillende termen te letten. Een wolfshond is immers een totaal ander type hond dan een wolfhond. Daarnaast zitten er ook in de verschillende soorten wolfhonden én wolfshonden nog veel verschillen. Dus ook hier zul je je goed in moeten verdiepen voordat je een keuze kunt maken. Bij wolfhonden is het erg belangrijk om goed op het percentage wolvenbloed te letten. Een echte wolf-hondhybride, die voor 50% uit wolf en 50% uit hond bestaat, is niet eens legaal om te houden. Daarnaast moet je voor elke hond natuurlijk zeker weten dat jij hem kan bieden wat hij nodig heeft. Verdiep je dus goed in de verschillende soorten honden en kies voor het huisdier dat echt bij jou past.