21x indrukwekkende foto’s van wolfhonden

Wolfhonden zijn schitterende dieren om te zien. Zodra je er eentje ziet lopen, zie je dat deze dieren direct van de wolf afstammen. Met hun wilde en indrukwekkende uiterlijk laten ze heel wat harten extra snel kloppen. Wolfhonden zijn eigenzinnige dieren, die echt niet voor iedereen geschikt zijn. Maar je kunt wel altijd genieten van deze indrukwekkende foto’s van deze prachtige beesten.

1. Een Nederlands ras

De Saarlooswolfhond is een echt Nederlands ras. Dit ras werd gecreëerd door een Duitse Herder met een Europese wolvin te kruisen. Zodra je een Saarlooswolfhond ziet, zie je dat je hier te maken hebt met een wolfhond. Het zijn energieke, enthousiaste honden. Naar vreemden kunnen ze wel wat terughoudend zijn

2. Een Tsjech

Naast de Nederlandse Saarlooswolfhond, is ook de Tsjechoslowaakse wolfhond een erg bekend ras. Ook deze wolfhond lijkt qua uiterlijk ontzettend veel op een hond en ook in zijn gedrag vind je nog veel wolventrekjes terug. Het zijn zeker geen honden voor onervaren baasjes

3. Een ras in ontwikkeling

Er worden ook nog steeds nieuwe rassen wolfhonden ontwikkeld. De Amerikaanse wolfhond is daar een goed voorbeeld van. Er zijn nog veel verschillende soorten Amerikaanse wolfhonden en een rasstandaard is er voor dit type wolfhond nog niet. Daarom kunnen Amerikaanse wolfhonden nog veel van elkaar verschillen in uiterlijk en gedrag.

4. De schattigste pups

Bij de aanblik van zo’n schattige pup smelt je toch? Maar vergis je niet, het opvoeden van een wolfhond pup is ontzettend veel werk. Je zult de hond moeten leren luisteren, bent druk met het socialiseren van je pup en moet het beestje voldoende uitdaging bieden. Daarnaast barsten wolfhonden van de energie, dus je zult heel wat tijd met hem in de weer zijn. Maar als je hier voldoende tijd in steekt, krijg je er een ontzettend waardevol maatje voor terug.

5. Verschillende kleuren

Wolfhonden komen in verschillende kleuren voor. Veel wolfhonden hebben een typische grijsbruine kleur en een duidelijke aftekening in het gezicht. Maar ook andere kleuren, zoals zwart, komen voor. Hierbij spelen de voorouders van de wolfhond een belangrijke rol. Zo bestaan er ook zwarte wolven, waardoor ook wolfhonden deze kleur kunnen krijgen.

6. Roedeldieren

Net als wolven, leven ook wolfhonden graag in een roedel. Ze kunnen jou en je gezin als roedel gaan zien, maar ook leven ze graag samen met soortgenoten. Let hierbij wel op dat dieren van hetzelfde geslacht agressief op elkaar kunnen reageren. Je zult de honden sowieso altijd goed moeten laten socialiseren.

7. Moeilijk te onderscheiden

Dat wolfhonden lastig te onderscheiden zijn van echte wolven blijkt uit verschillende meldingen. Mensen denken dan dat zij een wilde wolf hebben gespot, maar na nader onderzoek blijkt het dan om een wolfhond te gaan. Voor kenners is dit verschil eenvoudig te zien, onder andere aan de kleur en de vorm van de oren, maar voor leken is dit verschil op het eerste gezicht lastig te herkennen.

8. Trainen

Het opvoeden en trainen van een wolfhond houdt nooit op. Je zult de hond zijn hele leven moeten blijven trainen en consequent moeten blijven in de opvoeding. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de hond helemaal stopt met luisteren.

9. Lekker slapen

Als je wolfhonden voldoende beweging en uitdaging biedt, zullen ze in huis erg rustig kunnen zijn. Ze houden ervan om lekker op de bank te dutten. Het zijn ook vaak behoorlijk aanhankelijk honden en ze volgen hun baasje graag overal. Als je dit niet op prijs stelt, zul je het ze al op erg jonge leeftijd rustig aan moeten leren.

10. Sloopgedrag

Als je een wolfhond niet voldoende uitdaging biedt, of als je hem te lang alleen laat, kan hij probleemgedrag gaan vertonen. Zo kan hij veel dingen gaan slopen. Je bank, je stoelen, zijn eigen mand of wat hij dan ook maar kan vinden zal eraan moeten geloven. Een wolfhond heeft per dag erg veel beweging nodig en houdt er absoluut niet van om alleen te zijn. Houdt hier rekening mee als je het overweegt om een wolfhond aan te schaffen.

11. Levensverwachting

Als je een wolfhond in huis haalt, ga je een langdurige verbintenis aan. Gemiddeld genomen worden de honden tussen de 12 en 15 jaar. Het kan dus echt jarenlang je beste maatje worden. Het herplaatsen van wolfhonden kan wel, maar is vaak wel erg lastig. Voor de hond is het natuurlijk altijd beter als hij direct in het juiste huis terecht komt.

12. Wolf-hondhybride

Als je een wolfhond wil aanschaffen, is het belangrijk om te weten dat alleen honden vanaf de vijfde generatie in Nederland legaal gehouden kunnen worden. Alle eerdere generaties bevatten teveel wolvenbloed en zijn te gevaarlijk om als huisdier te houden. Vaak wordt de eerste generatie een wolf-hondhybride genoemd. De pups van een wolf en een hond hebben 50% wolven- en 50% hondengenen. Met deze pups wordt verder gefokt, zodat er steeds minder wolf in de volgende generaties terecht komt.

13. Buiten leven

Aangezien wolfhonden erg veel beweging nodig hebben, willen ze veel buiten zijn. Lange wandelingen of meerennen naast een fiets vinden ze heerlijk. Het is ook ideaal als je een grote tuin hebt, zodat de hond veel buiten rond kan rennen. Let er wel op dat de hond niet kan ontsnappen. Wolfhonden hebben veel behoefte aan avontuur, dus kunnen er zomaar vandoor gaan.

14. Over de hele wereld

Niet alleen in Europa en Amerika komen wolfhonden voor. Ook in China is een wolfhondenras ontwikkeld. De Kunming wolfhond is een kruising tussen een Duitse Herder en verschillende wolvensoorten. Het zijn actieve honden, die graag willen werken. Net als veel andere wolfhonden hebben ze veel uitdaging nodig, omdat ze anders destructief gedrag gaan vertonen.

15. Geen wolfhond, wel een wolven uiterlijk

Vind je een wolven uiterlijk wel heel erg mooi, maar wil je iets minder van het wilde karakter? Dan is een Siberische Husky misschien meer iets voor jou. Deze honden zien er ook schitterend uit en lijken nog veel op een wolf. Qua karakter zijn ze wat eenvoudiger op te voeden dan echte wolfhonden.

16. Zoek een betrouwbare fokker

Als je een wolfhond puppy wil aanschaffen, is het belangrijk om een betrouwbare fokker te zoeken. Een goed begin voor je zoektocht is een rasvereniging. Er zijn in Nederland diverse rasverenigingen voor verschillende soorten wolfhonden. Als je een pup van een van deze rassen zoekt, kan de rasvereniging je helpen bij het vinden van een betrouwbare fokker.

17. Verdiep je in de verschillende rassen

Officieel zijn er maar twee wolfhond rassen erkend. De Tsjechoslowaakse wolfhond en de Saarlooswolfhond zijn de enige officiële rassen. Er zijn echter nog meer rassen, zoals de Amerikaanse wolfhond, de Kunming wolfhond en de Tamaskan. Elk ras heeft zo zijn eigen karakter. Allemaal zijn het eigenzinnige, enthousiaste honden, maar er zijn wel degelijk verschillen. Verdiep je hier dus goed in als je het overweegt om een wolfhond aan te schaffen.

18. Accepteer hun karakter

Als baasje van een wolfhond moet je accepteren dat wolfhonden niet zo gehoorzaam zijn als ‘normale’ honden. Wolfhonden hebben geen will to please en zullen alleen gehoorzamen als ze dat zelf willen. Dit betekent dat je als baasje erg consequent moet blijven en dat je moet accepteren dat de hond zijn eigen karakter heeft. Als je dit weet en accepteert kan er een mooie samenwerking ontstaan tussen de hond en het baasje.

19. Sterk jachtinstinct

Wolfhonden hebben allemaal nog een sterk jachtinstinct. Ze zullen graag achter kleine dieren aanjagen. Daarom moet je altijd goed oppassen als je buiten wandelt met je wolfhond. Laat de hond alleen loslopen als je echt zeker weet dat dit kan. Anders zou je hond zomaar ergens achteraan kunnen rennen en is het nog erg lastig om de hond weer terug te roepen.

20. Het blijft vaak niet bij één

Als je eenmaal begint aan wolfhonden, is het vaak lastig om het bij eentje te laten. Leven met een wolfhond is een ware levensstijl. Je moet altijd rekening houden met de wolfhond en je bent een groot gedeelte van de dag bezig met de opvoeding en het bezighouden van de hond. En hoewel het veel tijd en energie kost, is het ook erg waardevol. Daarnaast houden wolfhonden ervan om in roedels te leven, dus zijn ze vaak gelukkiger als ze samen met één of meerdere soortgenoten samen kunnen wonen.

21. Geniet van deze prachtige dieren

Of je nou zelf een wolfhond in huis hebt, of je er in de toekomst eentje wil aanschaffen of dat je gewoon van de prachtige plaatjes houdt, wolfhonden zijn indrukwekkende dieren om van te genieten. Hun wilde uiterlijk en hun eigenzinnige karakter maken het unieke huisdieren. Met de juiste opvoeding en bij het juiste baasje kunnen het jarenlange, trouwe maatjes zijn.