Kunming wolfshond

Land van herkomstChina
SchofhoogteTussen de 63 en 68 cm
GewichtGemiddeld 29 tot 40 kg
LevensverwachtingGemiddeld 12 tot 14 jaar
TemperamentZelfverzekerd, gehoorzaam, intelligent en enthousiast
KleurZwart met licht/donkerbruin, crème of roest
VachtStokharige bovenvacht, met ondervacht

De oorsprong van de Kunming wolfshond

De precieze oorsprong van de Kunming wolfshond is niet bekend. De honden komen uit China en zijn hoogstwaarschijnlijk een mix van een Duitse Herder met verschillende wolven en/of wolfshonden. De Kunming wolfshond werd in de jaren 1950 gefokt, om te werken voor het leger. Ook als mijnenopsporingshond wordt de hond veel gebruikt. De Kunming wolfshond is ook een populair huisdier onder Chinezen. In Europa is dit ras een stuk minder bekend.

Zo ziet een Kunming wolfshond er uit

Qua uiterlijk lijkt de Kunming wolfshond veel op een Duitse Herder. Het grootste verschil met deze honden is dat de Kunming een kortere vacht heeft en juist een langer lichaam. De hond komt in een aantal verschillende kleurstellingen, waaronder bruin, crème en roest. Daarbij heeft de hond altijd een kenmerkende zwarte tekening. Zijn oren zijn driehoekig en staan rechtop. Ook hebben de honden lange staarten.

Karakter en opvoeding van een Kunming wolfshond

In tegenstelling tot veel andere wolfshonden, zijn Kunming wolfshonden erg gehoorzaam en goed trainbaar. Ze zijn erg open en aanhankelijk naar hun familie, maar kunnen naar vreemden een beetje wantrouwend zijn. Kunming wolfshonden maken graag deel uit van een familie en vervullen graag taken. Dit maakt ze ook goed trainbaar. Als je een Kunming op jonge leeftijd socialiseert, kan hij goed met kinderen of andere huisdieren samenwonen.

Kunming wolfshonden zijn nieuwsgierige en energieke dieren. Ze willen graag leren en moeten voldoende uitdaging en beweging krijgen. Lange wandel- of fietstochten zijn zeker aan te raden. Ook kun je met deze honden goed op een hondensport. Dit zal zowel in hun fysieke als mentale behoefte voorzien.

Je zult bij een Kunming wolfshond al op jonge leeftijd moeten beginnen met socialiseren. Als je hier op tijd mee begint, zul je hier de rest van zijn leven profijt van hebben.

De verzorging van een Kunming wolfshond

De verzorging van een Kunming wolfshond is redelijk standaard. Je zult regelmatig de oren, ogen en tanden moeten controleren. Daarnaast is één keer per week borstelen vaak voldoende. Als de hond in de rui is, zal dit misschien wat vaker moeten. Geef een Kunming daarnaast kwalitatief goede brokken, zodat hij voldoende energie binnenkrijgt. En naast de fysieke verzorging, is het ook belangrijk om de hond mentaal voldoende uitdaging te bieden. Laat de hond taken uitvoeren of ga op een hondencursus met hem. Zo voorkom je dat de hond zich gaat vervelen en probleemgedrag ontwikkelt.

Het aanschaffen van een Kunming wolfshond

Deze Chinese wolfshonden zijn in Europa niet zo bekend, dus ook een pup van dit ras aanschaffen is niet zo eenvoudig. Er is in Nederland geen speciale vereniging voor Kunming wolfshonden en pups zijn hier zelden tot nooit te koop.

Als je geïnteresseerd bent in een wolfshond, kun je ook naar een ras kijken dat wel beter te koop is. Zo kun je bijvoorbeeld voor een Saarlooswolfshond kiezen, of voor een Tsjechoslowaakse wolfshond. Lees je wel goed in, voordat je een beslissing neemt. Een wolfshond is geen hond voor iedereen.