Amerikaanse wolfshond

De Amerikaanse wolfshond is een ras dat nog volop in ontwikkeling is. Per nestje kunnen er dus nog veel verschillen in zitten. Een rasstandaard is er voor deze hond nog niet. Als je erover nadenkt om een Amerikaanse wolfshond te kopen, is het verstandig om je goed te laten informeren door de fokker. Elk nestje heeft zo z’n eigen percentage aan wolvenbloed, z’n eigen karaktertrekken en z’n eigen uiterlijk.

Land van herkomstAmerika, VS
SchofhoogteNog geen ras standaard, weinig over bekend.
GewichtNog geen ras standaard, weinig over bekend.
LevensverwachtingNog geen ras standaard, weinig over bekend.
TemperamentNog geen ras standaard, weinig over bekend.
KleurNog geen ras standaard, weinig over bekend.
VachtNog geen ras standaard, weinig over bekend.

De oorsprong van de Amerikaanse wolfshond

De Amerikaanse wolfshond is ontstaan uit een kruising van verschillende wolven en honden. Er zijn verschillende bloedlijnen, die elk van elkaar verschillen. Een van de bekendere bloedlijnen is de Spencer wolfshond. Deze bloedlijn is, vergeleken met veel andere bloedlijnen, behoorlijk stabiel. De precieze oorsprong van de Amerikaanse wolfshond is niet bekend.

Het uiterlijk van een Amerikaanse wolfshond

Omdat er zoveel verschillende bloedlijnen zijn, zijn er maar weinig uiterlijke kenmerken die je in alle Amerikaanse wolfshonden ziet. Afhankelijk van het percentage wolvenbloed zal de hond meer of minder op een wolf lijken. Dit geldt voor zowel het uiterlijk als voor het gedrag. Amerikaanse wolfshonden komen voor in veel verschillende kleurstellingen. Van heel licht grijs, tot behoorlijk donker. Wel hebben de honden allemaal een kenmerkend ‘wolvenmasker’.

Karakter en opvoeding van een Amerikaanse wolfshond

Qua karakter kunnen Amerikaanse wolfshonden veel van elkaar verschillen. Het percentage wolvenbloed heeft veel invloed op het karakter en gedrag van de hond. Hoe hoger het percentage, hoe lastiger de hond op te voeden zal zijn. Over het algemeen zie je bij Amerikaanse wolfshonden behoorlijk vaak teruggetrokken gedrag. Dit betekent dat je een Amerikaanse wolfshond altijd al op jonge leeftijd moet gaan socialiseren. Anders kan dit op latere leeftijd veel problemen opleveren. Daarnaast zijn Amerikaanse wolfshonden vaak erg eigenzinnig en eigenwijs. Ze maken graag hun eigen beslissingen en zullen lang niet altijd willen luisteren. Als zij luisteren doen zij dit uit vrije wil. Als baasje moet je hier goed op kunnen inspelen. Je zult ook altijd bezig moeten zijn met de opvoeding. Dit maakt de Amerikaanse wolfshond geen hond voor onervaren baasjes.

Zo verzorg je een Amerikaanse wolfshond

Over het algemeen kun je bij een Amerikaanse wolfshond uitgaan van een redelijk gemiddelde verzorging. Je zult de hond regelmatig moeten borstelen. Ook moet je uiteraard zijn ogen, oren en gebit in de gaten houden.
De echte uitdaging zit echter in de mentale verzorging van het dier. Je zult hem voldoende afleiding en uitdaging moeten bieden. Anders zal hij uit verveling je huis gaan vernielen. Ook voldoende beweging is erg belangrijk. Ga regelmatig lange stukken wandelen of laat de hond naast je fiets meerennen.

Een Amerikaanse wolfshond pup kopen

Omdat de Amerikaanse wolfshond nog volop in ontwikkeling is, is er nog geen rasvereniging voor dit dier. Je zult als je een pup wil kopen dan ook zelf op onderzoek moeten uitgaan. Vraag bij een fokker sowieso altijd naar de ouders van de pup. Het percentage wolvenbloed is erg belangrijk om te weten. Een low content hond, met relatief weinig wolvenbloed, is al lastig op te voeden. Een high content dier zal helemaal veel wilde wolven trekken vertonen en is mogelijk helemaal niet geschikt als huisdier. Laat je dus altijd goed informeren.

Is de Amerikaanse wolfshond toch niet helemaal wat je zoekt? Lees dan eens wat meer over andere rassen. Wie weet zit daar wél jouw nieuwe hond tussen.