Een wolfhond pup kopen

Ben jij nou helemaal verliefd geworden op wolfhonden en wil je ook zelf zo’n schitterend dier in huis halen? Ben je er daarnaast ook nog helemaal van overtuigd dat jij de hond kan bieden wat hij nodig heeft? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte wolfhond pup. Maar waar vind je zo’n pup? En wat kun je verder verwachten?

Waar moet je rekening mee houden?

Wolfhonden komen in Nederland niet ontzettend vaak voor. Dat maakt dat het best lastig kan zijn om aan een puppy te komen. Daarnaast wil je natuurlijk wel zeker weten dat je een gezonde pup koopt. Ten eerste is het verstandig om je goed te laten informeren over het ras. Wil je een Saarlooswolfhond of toch liever een Tamaskan? Pas als je hier een weloverwogen keuze over hebt gemaakt, kun je verder met je zoektocht naar een geschikt puppy. 

De eerste stap in het zoeken van een pup is natuurlijk de keuze voor een wolfhond fokker. Er zijn een groot aantal fokkers te vinden, maar lang niet allemaal zijn even betrouwbaar. Ga altijd langs bij de fokker en kijk hoe de dieren verzorgd worden. Is alles schoon en netjes? Zien de dieren er gelukkig uit? En ook, hoeveel informatie geeft de fokker jou? Het is belangrijk dat de fokker van beide ouderdieren kan aantonen dat ze alle gezondheidsonderzoeken hebben gehad. Kan of wil de fokker dit niet? Ga dan op zoek naar een andere, betrouwbaardere fokker.

Waar vind je een betrouwbare fokker?

Een rasvereniging kan een goed begin zijn van je zoektocht naar een betrouwbare fokker. Bij rasverenigingen wordt er via bepaalde reglementen gefokt en worden bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht gesteld. In Nederland zijn er rasverenigingen voor Saarlooswolfhonden, Tsjechoslowaakse wolfhonden en Tamaskans. Bij deze verenigingen kun je informatie inwinnen over het aanschaffen van een pup. 

Daarnaast is het altijd aan te raden om een koopovereenkomst te ondertekenen. Daarin verklaart de fokker onder andere dat de stamboom van de ouderdieren klopt en dat ze getest zijn op bepaalde aandoeningen. Helemaal zeker van een gezonde pup ben je natuurlijk nooit, maar dit geeft je wel iets meer zekerheid.

Niet voor alle rassen zijn rasverenigingen opgericht. Als je bijvoorbeeld graag een Amerikaanse wolfhond hebt, is er geen vereniging om op terug te vallen. In die gevallen zul je zelf op zoek moeten naar een fokker. Dit kan eenvoudig via internet. Er zijn verschillende platforms waar af en toe nestjes worden aangeboden. Ook als je via zo’n platform een pup aanschaft, is het natuurlijk belangrijk om op de betrouwbaarheid van de fokker te letten. Krijg je er geen goed gevoel bij? Doe het dan niet en zoek verder naar een andere pup.

Opvoeden is een flinke investering

Als je dan eindelijk je pup mee naar huis kan nemen, breekt er een intensieve tijd aan. Wolfhonden hebben over het algemeen een erg sterk en eigenzinnig karakter. Opvoeden kost dus behoorlijk wat geduld en doorzettingsvermogen. Je zult erg consequent moeten zijn en er rekening mee moeten houden dat er wat dingen in huis zullen sneuvelen. Een puppycursus, waar jullie de basiscommando’s zullen leren, kan erg nuttig zijn. Vergeet ook niet dat je de pup nog alles zal moeten leren. Je zult de hond moeten socialiseren, hij zal moeten leren om af en toe alleen te zijn en hij zal zich moeten hechten aan het gezin. Maar als je de hond met liefde en geduld hebt opgevoed, zullen jullie onafscheidelijk worden.