De Tamaskan wolfshond

Als je een Tamaskan in huis haalt, moet je er ook rekening mee houden dat het echte roedeldieren zijn. Het liefst zijn ze 24/7 bij hun roedel aanwezig. Je kunt deze honden dan ook echt niet te lang alleen laten. Dit zal tot destructief gedrag leiden. Je kunt een Tamaskan pup wel rustig laten wennen aan alleen zijn, maar je zult deze hond nooit voor langere tijd alleen thuis moeten laten.

Land van herkomstFinland
SchofhoogteReuen tussen 65 en 75 cm, teven tussen 60 en 70 cm
GewichtGemiddeld 30 – 45 kg bij reuen en 20 – 35 kg bij teven
LevensverwachtingGemiddeld 14 tot 15 jaar
TemperamentVriendelijke, sociaal en aanhankelijk
KleurZwartgrauw, wolfsgrauw en roodgrauw met zwarte bedekking
VachtStokharige bovenvacht, met flinke ondervacht

Het ontstaan van de Tamaskan

De Tamaskan is een behoorlijk nieuw ras. Het is een afsplitsing van een aantal andere rassen. Onder andere de Finse Utonagan hond, een Amerikaanse wolfhybride en Tsjechoslowaakse wolfshond staan aan de basis van dit nieuwe ras. Later werd ook een Saarlooswolfshond en Siberische husky aan het fokbestand toegevoegd. Het ras is ook nu nog volop in ontwikkeling. Qua uiterlijk lijken de dieren erg veel op wolven, maar qua karakter zijn ze veel vriendelijker en socialer.

Het uiterlijk van een Tamaskan

De Tamaskan is een grote, sterke verschijning. Ze lijken veel op een wolf, met een dikke vacht, kleine oren met een afgeronde punt en een borstelige staart. De Tamaskan heeft gele, amberkleurige, oranje of bruine, amandelvormige ogen. Ook hebben ze een duidelijke, zwarte tekening in het gezicht. Dit masker is erg typerend voor wolfshonden. Rond de nek en schouders vormt de vacht van een Tamaskan een lichte kraag. In de winter is de vacht beduidend dikker dan in de zomer. Tamaskans bewegen net zoals een wolf.

Karakter en opvoeding van de Tamaskan

Tamaskans zijn vriendelijke en sociale honden. Ze doen graag actief mee aan het gezinsleven en zijn erg aanhankelijk. Hoewel het behoorlijk grote honden zijn, vinden ze het toch heerlijk om bij je op schoot te komen liggen. Over het algemeen zijn Tamaskans behoorlijk vriendelijk en open tegen vreemden. Terughoudendheid, zoals je bijvoorbeeld bij de Saarlooswolfshond ziet, is bij een Tamaskan ongewenst gedrag. Ook met andere honden zoeken Tamaskans graag contact. Conflicten met andere honden komen dan ook weinig voor. Ook met andere huisdieren kunnen Tamaskans, als ze goed gesocialiseerd zijn, goed omgaan.

De Tamaskan is een slimme hond, die goed te trainen is. Ze kunnen wel behoorlijk koppig zijn, dus geduld en standvastigheid is wel nodig bij de opvoeding van deze honden. Als ze goed opgevoed zijn, zullen de honden over het algemeen goed luisteren. Je kunt de hond dan met een gerust hart los laten lopen, zonder dat deze er direct vandoor gaat. Hun jachtinstinct is wel erg sterk, dus pas op in gebieden met loslopend wild of vee.

De verzorging van een Tamaskan

De vachtverzorging van een Tamaskan is redelijk eenvoudig. Afgezien van de standaard verzorging, zoals het controleren van gebit, ogen en oren, ben je bij een Tamaskan meestal klaar met één keer borstelen per week.

Wel moet je bij een Tamaskan goed op zijn dieet letten. Het zijn honden met een grote energiebehoefte, dus je zult voeding moeten geven die hier op afgestemd is. Ook zul je qua beweging moeten voldoen aan de behoefte van het dier. Lange wandelingen zijn hier ideaal voor. Ook zal de hond het fijn vinden als je een grote tuin hebt, waar hij naar hartelust kan spelen.

Een Tamaskan pup aanschaffen

Als je een Tamaskan pup wil aanschaffen, kun je het beste informeren bij de Nederlandse Tamaskan Club (NCT). Hierbij zijn erkende fokkers aangesloten en wordt er gefokt via de regels van het fokreglement. Ook worden ouderdieren op verschillende aandoeningen getest. Hierdoor is het verstandig om een pup bij een van deze fokkers aan te schaffen. De fokker mag zelf de prijs voor zijn pups bepalen. Gemiddeld ligt deze prijs tussen de €1000 en €1400.

Via NCT worden soms ook volwassen Tamaskans herplaatst. Als je liever geen pup in huis hebt, maar een herplaatser een gouden mandje wil bieden, kun je dus ook contact opnemen met deze club.

Tamaskans zijn, vergeleken met andere wolfshonden, erg sociaal en relatief makkelijk op te voeden. Toch zijn het nog steeds geen honden voor een beginner. Twijfel je nog of dit ras de juist voor jou is? Lees dan eerst meer over verschillende rassen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.