De juiste hondenvoeding voor een wolfshond

Als je een nieuw huisdier in huis haalt, wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Goede voeding hoort daar zeker bij. Als je gekozen hebt voor een wolfshond, dan heeft jouw nieuwe hond een flinke energiebehoefte waar je aan moet voldoen. De juiste voeding kiezen is dus heel erg belangrijk. Bij hondenvoeding heb je grofweg de keuze tussen twee verschillende soorten voeding. Aan de ene kant heb je de bekende droge hondenbrokken, aan de andere kant heb je rauw, vers vlees. Welke je kiest is vooral afhankelijk van je eigen voorkeur en de voorkeur van jouw hond.

Zorg voor een gezond gewicht

Niet alleen is goede hondenvoeding nodig om jouw hond van voldoende energie te voorzien, ook is het belangrijk om op zijn gewicht te letten. Een wolfshond hoort niet te dun of te dik te zijn. Het gewicht van jouw hond is goed als je de ribben wel kunt voelen, maar niet kunt zien. Let hier dus altijd op en pas de voeding aan als je gewichtsproblemen constateert. Je dierenarts kan je hier ook in adviseren.

Vers vlees

Wilde wolven eten natuurlijk altijd prooidieren. Nou wil je jouw hond niet zijn eigen eten bij elkaar laten jagen, maar vers vlees vinden de honden nog steeds niet te versmaden. De meeste honden zullen dan ook erg blij zijn als je ervoor kiest om ze vers vlees voor te schotelen. Je kunt bevroren kant en klaar vlees kopen. Ontdooi dit een dag van tevoren en je hond zal er zeker van smullen. Een nadeel van vers vlees is dat de ontlasting soms wat hard kan worden. Als dit het geval is, kun je er af en toe wat harde hondenbrokken bij geven. Ook wekelijks een vette vis en een gekookt eitje is goed voor jouw geliefde huisdier. Naast de kant en klaar variant, kun je er ook voor kiezen om al het vlees zelf klaar te maken. Dit is echter wel veel meer werk en je zult een grote koel- en vrieskast nodig hebben om alles te bewaren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je rauw vlees aan de hond geeft. Gekookt, gebakken of gebraden vlees is niet geschikt voor je huisdier.

Hondenbrokken

Als je kiest voor een ‘compleet hondenvoer’ ben je er (bijna altijd) zeker van dat je hond alle belangrijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden in de voeding zitten. Brokken zijn dus een eenvoudige manier om je hond een volwaardige maaltijd te geven. Er zijn veel verschillende brokken op de markt. Voor bepaalde rassen, zoals de Saarlooswolfshond, zijn speciale brokken te koop. Anders kun je ook kiezen voor brokken met een hoge energiewaarde. Het nadeel van brokken is dat het op den duur wat saai kan worden voor de hond. Afwisseling met af en toe rauw vlees kan dit probleem oplossen. Ook kun je de hond natvoer of blikvoer geven. Blikvoer is erg lang houdbaar en dus ideaal als je op vakantie bent. De kwaliteit van natvoer kan echter wel erg verschillen.

Kies voeding afgestemd op de leeftijd

Krijg je binnenkort een wolfshond pup in huis, dan begrijp je dat deze een andere energiebehoefte heeft dan een volwassen hond. Voor pups is er dan ook speciale voeding te krijgen. Deze brokken zijn speciaal afgestemd op de behoefte van een hond in de groei. Als je hier meer advies over wil, kun je dit vragen aan de fokker of bij jouw dierenarts.

Kies met gevoel

Welke voeding voor jouw hond het beste is, is dus voornamelijk afhankelijk van voorkeur. In principe kan een wolfshond zowel met hondenbrokken als met vers vlees de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Een combinatie van beide kan ook altijd. Kies wat jij het makkelijkste of fijnste vindt én wat jouw hond het beste eet. Zo worden jullie er allebei het gelukkigste van. Naast goede voeding moet je ook altijd zorgen voor vers en schoon drinkwater. Dan komt jouw hond zeker niks tekort.