Ierse wolfshond
Land van herkomst | Ierland |
Schofhoogte | Tussen de 70 en 80 cm |
Gewicht | Gemiddeld 40 tot 55 kg |
Levensverwachting | Gemiddeld 6 tot 10 jaar |
Temperament | Vriendelijk, gemoedelijk en sociaal |
Kleur | Reekleurig, rood, grijs, gestroomd, zwart, effen wit |
Vacht | Ruw, hard en lang |
De oorsprong van de Ierse wolfshond
De precieze oorsprong van de Ierse wolfshond is onbekend. Voorlopers van dit ras zijn in de loop der eeuwen onder verschillende namen opgedoken. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat de grote, snelle honden door de Kelten vanuit Griekenland en Cyprus naar Ierland gehaald is. De wolfshonden werden ingezet om wolven en andere grote dieren op te jagen, te vangen en te doden. Toen de wolven steeds verder uitstierven en geweren de taken van hond overnam, slonk de populatie van Ierse wolfshonden aanzienlijk. Gelukkig heeft een groep liefhebbers het ras in stand gehouden. Daarom kunnen ook wij tegenwoordig nog genieten van deze bijzondere honden.
Het uiterlijk van de Ierse wolfshond
Het eerste wat je zal opvallen als je een Ierse wolfshond ziet, is zijn formaat. Het zijn ontzettend grote honden met een lang lichaam en spitse snuit. Ze zien er erg indrukwekkend uit. Hun ruwe vacht is boven de ogen en op de onderkaak wat langer. Dit geeft ze een beetje verwilderde uitstraling. Ze hebben kleine oren en een lange staart. Aan alles zie je dat dit een atletische hond is.
Karakter en opvoeding van een Ierse wolfshond
Ierse wolfshonden kunnen er op het eerste gezicht behoorlijk indrukwekkend uitzien, maar het zijn echt grote lieverds. Ze zijn sociaal en vriendelijk naar iedereen, dus ook naar vreemden. Waakhonden zijn het dus zeker niet. De honden kunnen behoorlijk aanhankelijk naar hun gezin zijn. Ze kunnen goed samen leven met kinderen en ook met andere dieren gaat het goed. Hiervoor moet je de Ierse wolfshond wel vanaf pup af aan goed socialiseren.
Ierse wolfshonden zijn intelligente honden, die je goed kunt trainen. Wel zul je erg consequent en geduldig moeten zijn in de opvoeding van deze honden. Gezien zijn formaat is het belangrijk dat je een Ierse wolfshond al op jonge leeftijd leert om niet aan z’n riem te trekken. Anders gaat dit op latere leeftijd voor problemen zorgen.
De verzorging van een Ierse wolfshond
De vacht van een Ierse wolfshond vraagt de nodige aandacht. Je moet de haren elke week minstens één keer goed uitborstelen en daarna uitkammen met een fijne kam. Ook zul je zijn oren elke week moeten controleren en schoonmaken. Dit kun je doen met natte doekjes. Om problemen te voorkomen is het aan te raden om haren uit de oren te verwijderen. Het gebit en de nagels controleren is, net zoals bij alle honden, ook belangrijk om regelmatig te doen. In principe hoeft een Ierse wolfshond nooit gewassen te worden, behalve voor medische redenen of als hij echt te vies is om in huis rond te lopen. Meestal is goed borstelen echter voldoende.
De beweging van een Ierse wolfshond is ook een aandachtspunt. Aangezien het een windhond is, heeft een Ierse wolfshond een groot jachtinstinct. Hier zul je goed op moeten letten. Je moet de hond voldoende beweging bieden en veel met hem spelen. Ook zijn Ierse wolfshonden dol op lange wandelingen met het hele gezin. Sowieso zijn Ierse wolfshonden echte gezinshonden. Ze willen graag actief deelnemen aan het gezin, anders kunnen ze wegkwijnen.
Een Ierse wolfshond pup aanschaffen
Voordat je een Ierse wolfshond aanschaft, is het belangrijk om te bedenken of dit ras wel echt bij jou past. Het zijn grote honden, die veel ruimte nodig hebben. Je zult dus in ieder geval een groot huis met het liefst een flinke tuin moeten hebben. Ook moet je de tijd hebben om de hond te aandacht te geven die hij nodig heeft. Daarnaast zijn Ierse wolfshonden geen goedkope honden. Zowel de aanschaf als de verzorging kost behoorlijk wat.
Weet je zeker dat een Ierse wolfshond de juiste keuze is voor jou? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een puppy. Een goede plek om hiermee te beginnen is de rasvereniging Nederlandse Ierse Wolfshond Club (NIWC). Fokkers die aangesloten zijn bij deze vereniging fokken via het fokreglement. Garantie op een gezonde pup heb je nooit, maar op deze manier heb je wel de grootste kans. Voor de aanschaf van een pup ben je meestal tussen de €1000 en €1500 kwijt.