Turkse wolfshond

Land van herkomstTurkije
SchofhoogteReuen tussen de 75 en 95 cm en teefjes tussen 70 en 85 cm
GewichtReuen tussen de 50 en 66 kg, teefjes tussen 41 en 54 kg
LevensverwachtingGemiddeld 12 tot 15 jaar
TemperamentEvenwichtig en beschermend, naar vreemden terughoudend en wantrouwend
KleurGrijsbruin tot bruingeel, meestal zandkleur
VachtKorte vacht, met dikke ondervacht

De oorsprong van de Turkse wolfshond

De Turkse wolfshond staat ook wel bekend als Kangal. Deze hond komt uit het Turkse Kangal-district. De hond werd hier gebruikt om het vee te beschermen tegen wolven of andere roofdieren. Het zijn grote en betrouwbare honden. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn erg loyaal naar hun baas. In Turkije wordt de zuiverheid van dit ras erg beschermd. Hierdoor is het een van de oudste en een van de zuiverste rassen die er ter wereld zijn.

Het uiterlijk van een Kangal

De Turkse wolfshond is een grote, krachtig gebouwde hond. Ze hebben een brede en gespierde borstkas en zien er indrukwekkend uit. Kangals hebben een korte, dikke vacht. Dit is een goede bescherming in koude nachten. Ze hebben driehoekige, hangende oren. Hun kleur kan variëren tussen grijsbruin tot bruingeel. ‘Fawn’, oftewel zandkleurig, is de meest voorkomende kleur. Wit komt bij Turkse wolfshonden niet voor. Wel hebben ze een typische tekening op hun gezicht. Hun neus, rondom de ogen en hun oren zijn altijd zwart. 

Karakter en opvoeding van een Turkse wolfshond

Turkse wolfshonden zijn echte herders. Ze zijn goed in staat om een kudde vee in bedwang te houden. Daarnaast beschermen ze de kudde tegen roofdieren. Ook zijn ze erg beschermend over hun gezinsleden. Voor hun eigen gezin zijn ze dan ook erg lief, terwijl ze zich tegenover vreemden terughoudend of wantrouwend opstellen. Met een goede socialisatie zullen de honden zich niet snel agressief opstellen.

Kangals zijn honden die goed af te richten zijn. Wel hebben ze een duidelijke en consequente leider nodig. Cursussen en trainingen zijn een goede manier om deze honden op te voeden en uit te dagen. Turkse wolfshonden reageren goed op een positieve aanpak en beloningen. Vanaf jonge leeftijd goed socialiseren is erg belangrijk. Ze zullen altijd terughoudend blijven naar onbekenden. Vaak worden vreemden in huis wel getolereerd, maar Kangals houden deze bezoekers wel nauwlettend in de gaten. Zodra ze denken dat er gevaar dreigt voor een van hun gezinsleden, zullen ze in actie willen komen. Als baasje is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

De verzorging van een Turkse wolfshond

Turkse wolfshonden zijn geen lastige honden om te verzorgen. Hun vacht heeft amper aandacht nodig. Af en toe kammen of borstelen is meestal voldoende. Ze verharen twee keer per jaar en in die periodes is vaker de losse haren verwijderen wel gewenst. Controleer verder regelmatig de oren, ogen, nagels en gebit. 

Dat een Kangal veel beweging nodig heeft, is gezien zijn omvang geen verrassing. Hij zal dan ook niet gelukkig worden in een klein flatje. Een fijn huis, met grote tuin waar hij rond kan rennen, is beter geschikt. Zorg er wel voor dat de tuin een goede omheining heeft, want anders wil een Turkse wolfshond nog wel eens ontsnappen. Maak twee keer per dag een lange wandeling met de hond en geef hem ook de ruimte en tijd om zelf lekker rond te rennen en te ontdekken. Daar worden deze honden het gelukkigste van. Je kunt ze ook leren om naast je te rennen als je zelf gaat hardlopen. Een leuke bezigheid voor zowel hond als baasje. Als je een Kangal voldoende beweging geeft, zal hij in huis rustig zijn. Hij is altijd op z’n hoede voor ‘indringers’, maar gedraagt zich wel kalm.

Kangals hebben een enorme kauwbehoefte. Om je bank te beschermen is het dus verstandig om ze voldoende andere dingen te geven waar ze op mogen kauwen. Botten zijn hier bijvoorbeeld erg geschikt voor. Turkse wolfshonden groeien langzaam en zijn pas rond hun derde levensjaar volwassen. 

Een Kangal puppy aanschaffen

Wil jij nou ook zo’n prachtige, grote hond in huis? En kun je hem de tijd en ruimte bieden die hij nodig heeft? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een Kangal puppy. Je kunt op internet verschillende fokkers en nestjes vinden. Wees bij de keuze voor een pup altijd kritisch. Stel veel vragen over zijn ouders, vraag of er gezondheidstesten gedaan zijn en let zelf op hoe de dieren zich opstellen. Kangals hebben in Nederland geen eigen rasvereniging, maar vallen wel onder de Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië (VHB). Via deze vereniging worden ook soms pups aangeboden. Deze zijn dan gefokt via de regels van het fokreglement. Informatie inwinnen bij deze vereniging is dan ook altijd een goed startpunt in je zoektocht naar een pup.

Wil je liever een volwassen Kangal in huis halen? Soms worden er ook honden via de VHB herplaatst. Dit gebeurt maar af en toe, maar informeren kan natuurlijk altijd. De pups kosten, afhankelijk van hun stamboom en de reputatie van de fokker, tussen de €800 en €2000. Heb jij straks ook zo’n imposante hond door de tuin rennen.