Verschillende rassen wolfshonden
Honden komen in veel verschillende rassen. Een labrador is geen teckel en een herder is geen bulldog. Maar ook binnen deze rassen kunnen nog verschillen voorkomen. Ook bij wolfshonden is dat het geval. Het ene ras wolfshond is het andere niet. Er kan verschil zitten in het percentage wolvenbloed, maar ook de kleur van de vacht kan verschillen. Ook qua karakter zit er verschil tussen rassen. Voor je een wolfshond aanschaft is het dus zeker aan te raden om je hierin te verdiepen. Om je een beetje een idee te geven over de verschillende rassen, zetten we er hier een aantal voor je op een rijtje.
De Saarlooswolfshond
De Saarlooswolfshond is een erg bijzonder ras. Dit ras komt namelijk oorspronkelijk uit Nederland. In 1923 kruiste meneer Saarloos een Duitse Herder met een wolvin. Hiermee hoopte hij een verbeterde politiehond te kunnen creëren. Dit is niet gelukt, maar er is wel een prachtige rashond mee ontstaan. De Saarlooswolfshond lijkt qua uiterlijk zeer sterk op een wolf. Ook qua gedrag zul je zeker wolventrekjes terugzien. Zo zijn het erg energieke honden. Ze gehoorzamen alleen uit vrije wil, maar zijn wel ook erg loyaal. Het is niet gek als een Saarlooswolfshond soms wat schuw of terughoudend is naar andere mensen. Saarlooswolfshonden hebben een eigenzinnige persoonlijkheid, dus het zijn zeker geen honden voor beginners.
Tsjechoslowaakse wolfshond
Net als de Saarlooswolfshond is ook de Tsjechoslowaakse wolfshond ontstaan uit een experiment. In dit geval werd een Duitse Herder gekruist met een Karpatenwolf. Zo hoopte men om een hond met meer uithoudingsvermogen te fokken. Het resultaat is een hond met veel wolfachtige kenmerken. Het zijn over het algemeen lieve honden, die je goed als familiehond kunt houden. Wel hebben ze een strenge en consequente opvoeding nodig en zul je al op jonge leeftijd moeten beginnen met socialiseren. Het zijn honden die veel beweging nodig hebben, maar die het ook heerlijk vinden om met je op de bank te liggen. De Tsjechoslowaakse wolfshond en de Saarlooswolfshond zijn de enige twee rassen wolfshonden die officieel erkend zijn.
Tamaskan wolfshond
De Tamaskan is een vriendelijk en sociaal ras. Ondanks hun redelijke omvang komen ze graag op schoot liggen om te knuffelen. Het zijn open dieren, die ook makkelijk met andere honden om kunnen gaan. Terughoudendheid, zoals je bij de Saarlooswolfshond ziet, is bij de Tamaskan geen wenselijk gedrag. Als je een Tamaskan in huis haalt, moet je je er van bewust zijn dat het echte roedeldieren zijn. Ze houden er niet van om alleen te zijn. Als je zelf vaak van huis bent, dan is een Tamaskan geen goede keuze voor jou.
Kunming wolfshond
De Kunming wolfshond heeft haar oorsprong in China liggen. De hond werd oorspronkelijk gefokt om mijnen op te sporen. In tegenstelling tot veel andere wolfshonden is deze hond behoorlijk eenvoudig te trainen. Daardoor zijn ze ook geschikt als waakhond en als reddingshond. De precieze oorsprong van de Kunming wolfshond is echter wel een raadsel. Het is niet duidelijk hoeveel wolvenbloed deze honden nog in zich hebben. Ook de soort wolf waarvan de honden afstammen is niet bekend.
Amerikaanse wolfshond
De Amerikaanse wolfshond is een ras dat nog volop in ontwikkeling is. Er wordt nog geëxperimenteerd met verschillende wolvensoorten en percentages wolvenbloed. Op dit moment zijn er nog verschillende bloedlijnen, waarvan de Spencer wolfshond een van de stabielste is. Over het algemeen zijn Amerikaanse wolfshonden erg terughoudend en moeten ze goed gesocialiseerd worden. Ook zijn ze erg zelfstandig en eigenwijs. Dit type hond is in ieder geval niet geschikt voor onervaren baasjes.
Informeer jezelf goed
Voor je een (wolfs)hond aanschaft is het altijd aan te raden om je goed te informeren over het ras. Bedenk wat voor soort baasje jij zult zijn, kijk naar jouw woonomgeving en bepaal aan de hand van jouw wensen welke hond het beste bij jou zal passen. Wolfshonden zijn over het algemeen geen honden voor onervaren baasjes. Ze zijn eigenzinnig en hebben een consequente opvoeding nodig. Daarnaast moet je de tijd hebben om veel met ze te wandelen. Informeer bij de fokker naar de stamboom van de wolfshond en vraag ook vooral naar het percentage wolvenbloed. Dit zal veel invloed hebben op het latere gedrag en het karakter van de hond. Denk goed na over je keuze en zorg dat je alle informatie hebt. Daar doe je jezelf én je mogelijke hond een groot plezier mee.