Alaska-Malamute
Land van herkomst | Alaska |
Schofhoogte | Reuen gemiddeld 63,5 cm en teefjes gemiddeld 58,5 cm |
Gewicht | Reuen gemiddeld 38,5 kg, teefjes gemiddeld 34 kg |
Levensverwachting | Gemiddeld 12 jaar |
Temperament | Eigenzinnig, aanhankelijk en vriendelijk |
Kleur | Diverse kleuren in combinatie met wit. Bijvoorbeeld grijs en wit, zwart en wit en rood en wit. Ook effen wit is mogelijk |
Vacht | Grove bovenvacht en wollige ondervacht |
De oorspong van de Alaska-Malamute
Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de oorsprong van de Alaska-Malamute in Alaska. Hier werden ze voornamelijk gebruikt als sledehond. De hond werd dan ook geselecteerd op uithoudingsvermogen en kracht. Naast het dragen of trekken van zware lasten, werd de hond ook gebruikt als jachthond. De Alaska-Malamute wordt gezien als een van de oudste hondenrassen ter wereld.
Het uiterlijk van een Alaska-Malamute
De Alaska-Malamute is een indrukwekkende hond om te zien. Ze hebben best veel weg van wolven en hebben een krachtige uitstraling. De tekening op hun kop is typisch voor dit ras. Ze hebben een dikke vacht, waar je meteen aan ziet dat ze gewend zijn om in barre omstandigheden te leven. Ze hebben dan ook altijd een atletische bouw en een enorm uithoudingsvermogen. De Alaska-Malamute heeft een dikke staart, die ze vaak gekruld over de rug dragen. Je ziet aan de bouw van dit ras dat ze gewend zijn om zware lasten te trekken. Ze zijn compact en krachtig gebouwd. Alaska-Malamutes komen voor in diverse kleuren, maar hebben altijd wit in hun tekening zitten. De enige effen kleur is dan ook wit. Verder komen allerlei combinaties, zoals zwart en wit of grijs en wit, voor.
Karakter en opvoeding van de Alaska-Malamute
In het karakter en het gedrag van de Alaska-Malamute is goed te zien waar deze honden vroeger voor gebruikt werden. Het zijn echte doorzetters en ze hebben een groot uithoudingsvermogen. Daarnaast hebben ze een flink jachtinstinct. Je kunt een Alaska-Malamute dan ook niet eenvoudig los laten lopen. Ze zullen snel achter dieren aan jagen. Malamutes hebben nog flink wat neigingen van een wolf. Behalve jagen, zullen ze hun prooi ook willen doden en zelfs opeten. Pas dus altijd heel goed op. Ook hebben Malamutes de neiging om zelf te gaan dwalen. Alaska-Malamutes hebben een enorme overlevingsdrang. Ze zijn in dat opzicht niet sociaal en zullen er alles aan doen om hun eigen overlevingskansen te vergroten.
Naar vreemden is een Alaska-Malamute vaak vriendelijk, of in ieder geval niet afwijzend. Juist naar zijn eigen baas kan de hond dominant worden. Een ontzettend consequente opvoeding is erg belangrijk. Vanaf dat de hond een puppy is, zal je als baasje moeten laten zien dat jij de baas bent. Begin je hier te laat mee, dan is het lastig om de rollen nog om te draaien. Malamutes zijn niet echt geschikt als gezinshond. Samenleven met kinderen kan lastig zijn en zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Ook met andere honden gaat het niet altijd goed. Laat een Malamute nooit loslopen waar ook andere honden lopen. Wil je toch graag twee honden in huis? Twee Alaska-Malamutes, van verschillende geslachten, gaat meestal wel goed.
Een Alaska-Malamute is wel te trainen, maar je hebt hier flink wat geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Malamutes zijn slimme honden, dus met de juiste aanpak kan je een heel eind komen. Als een Malamute genoeg uitgedaagd wordt en voldoende beweging krijgt, kan het in huis een erg rustige hond zijn.
De verzorging van een Alaska-Malamute
Malamutes hebben een dikke, zachte vacht. Om deze vacht mooi te houden, zul je deze wel regelmatig moeten verzorgen. Gemiddeld is twee keer per week borstelen voldoende. In de ruiperiode zul je iets meer moeite moeten doen om alle losse haren weg te krijgen. Hiervoor is een speciale kam meestal de beste optie. Je hoeft de hond niet vaak te wassen. Is de hond erg vies geworden? Dan is even snel afspoelen met schoon water vaak voldoende. Uitgebreider wassen kan de vettige laag van de ondervacht aantasten. Naast de vachtverzorging moet je ook aandacht besteden aan de oren, het gebit, de ogen en nagels van de hond.
Een Alaska-Malamute verzorgen stopt niet bij de fysieke aspecten. Je moet er ook voor zorgen dat de hond mentaal voldoende aandacht krijgt. Lange wandelingen, veel beweging en uitdaging zorgen ervoor dat de hond zich niet gaat vervelen. Een Malamute die zich verveelt kan ongewenst gedrag gaan vertonen. Ze kunnen enorme kuilen gaan graven in de tuin, je bank slopen of huilconcerten gaan geven. Daar zit niemand op te wachten. Neem de hond regelmatig mee op lange wandelingen of trektochten. Ook gehoorzaamheidstraining of behendigheidscursussen zijn leuke uitdagingen voor de hond.
Het kopen van een Alaska-Malamute puppy
Als je zeker weet dat je van dit ras een hond in huis wil, dan is het aan te raden om contact op te nemen met de rasvereniging. De Alaska Malamute Club Nederland (AMCN) kan je van alle informatie voorzien die je nodig hebt over dit bijzondere ras. Fokkers die zijn aangesloten bij deze vereniging fokken via de regels van het fokreglement. Zo wordt er veel rekening gehouden met het welzijn van de dieren en worden erfelijke ziektes zoveel mogelijk uitgesloten. Ook werken deze fokkers eigenlijk altijd met een koopcontract. Mochten er dan onverhoopt toch problemen ontstaan met de pup, dan heb je enige garantie. Een Alaska-Malamute puppy kost gemiddeld €900.
De AMCN helpt ook bij het herplaatsen van Alaska-Malamutes. Soms komt het voor dat een hond een nieuw thuis nodig heeft. Wil je liever een volwassen hond, dan een pup? Dan is dit een goede optie. Ook hierover kun je alle informatie krijgen bij de rasvereniging.
Als je een Alaska-Malamute goed opvoed en voldoende aandacht kan geven, heb je voor de komende jaren een perfect maatje waar je veel plezier mee kunt beleven.