Russische wolfshond

Land van herkomstRusland
SchofhoogteReuen minstens 75 cm en teefjes minstens 70 cm
GewichtReuen tussen de 34 en 47 kg, teefjes tussen de 25 en 40 kg
LevensverwachtingGemiddeld 11 tot 13 jaar
TemperamentVriendelijk, aanhankelijk en trouw
KleurAlle kleuren mogelijk, behalve blauw en bruin
VachtLang en licht golvend haar

De oorsprong van de Russische wolfshond

De Russische wolfshond staat beter bekend onder de naam Barzoi of Barsoi. Het is een ontzettend oud hondenras. Er is een relatie aangetoond tussen de Barsoi en de Greyhound en Ierse wolfshond. Deze rassen werden duizenden jaren geleden door de Kelten gefokt. In Rusland was de Borsoi in de 13e eeuw al erg geliefd. Ze werden door edelen en vorsten gebruikt tijdens de jacht. De jachthonden werden ingezet om te jagen op konijnen en vossen, maar ook op wolven en grotere dieren. Maar niet alleen tijdens de jacht waren de honden geliefd. Ook in huiselijke sfeer bleken de honden erg betrouwbaar. In die tijd waren er wel nog veel verschillende typen Russische wolfshonden. Pas aan het eind van de 19e eeuw ontstond de huidige Barsoi. 

Het uiterlijk van de Russische wolfshond

Aan zijn uiterlijk zie je meteen dat je hier met een windhond te maken hebt. Ze hebben een lang, dun lijf en hoge poten. Dit geeft de hond een elegante uitstraling. Zijn weelderige, lange vacht draagt hier ook zeker aan bij. Qua kleur kan een Barsoi veel verschillen. Bijna alle kleuren komen voor en zijn toegestaan. Zowel effen als gemixte kleuren kun je tegenkomen. Zijn amandelvormige ogen moeten wel altijd zo donker mogelijk zijn. Ook de neus en lippen moeten altijd zwart zijn. Een zwart masker is ook niet ongewoon bij dit ras. 

Het karakter en de opvoeding van de Barsoi

Het karakter van de Barsoi lijkt op het eerste gezicht een grote tegenstrijdigheid. Aan de ene kant zijn het snelle jagers, maar aan de andere kant zijn het vriendelijke gezinshonden. Maar juist deze dubbelzinnigheid maakt de Russische wolfshond erg populair. De honden zijn erg op mensen gericht, wat ze makkelijk op te voeden maakt. Hoewel ze een sterk jachtinstinct hebben, luisteren ze behoorlijk goed. Barsois zijn volgzaam, betrouwbaar en evenwichtig. Als je de hond buitenshuis voldoende uitdaging en beweging geeft, zal hij er thuis juist van genieten om rustig op de bank te liggen. Een Russische wolfshond wil vaak los kunnen rondrennen. Alleen als je aan deze behoefte kunt voldoen, zal hij in huis rustig en volgzaam zijn.

Tijdens de opvoeding van een Barsoi zul je veel oog moeten hebben voor zijn behoeften. Als je hier aan voldoet, zal een Barsoi geneigd zijn om het zijn baas naar de zin te willen maken. Dat maakt het makkelijker om de hond op te voeden. Het zijn aanhankelijke honden, die graag een hechte band met hun gezin hebben. Wel is de socialisatie een aandachtspunt in de opvoeding. Barsois zijn naar vreemden vaak terughoudend en kunnen zelfs agressief worden. Met een goede socialisatie kun je dit voorkomen. Ook naar soortgenoten kan een Barsoi probleemgedrag gaan vertonen. Hem vroeg in aanraking laten komen met verschillende honden is dus erg belangrijk.

De verzorging van een Barsoi

De vacht van de Russische wolfshond is een van de dingen die hem zijn elegante uiterlijk geeft. Om de vacht zijn mooie, verzorgde uiterlijk te geven moet je deze wel goed verzorgen. Elke dag borstelen is het beste. Om de dag kan ook, maar minder is niet aan te raden. Verder moet je regelmatig de oren, ogen, nagels en gebit van je hond controleren. 

Ook de juiste voeding is erg belangrijk bij dit soort honden. Daarnaast heeft de Barsoi, net als veel andere grote honden, kans op maagtorsie. Dit is een levensbedreigende aandoening. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de hond na het eten veel rust gunt. Je kunt de hond daarom het beste voeren na een activiteit. Ook kun je de maaltijden het best verdelen over meerdere kleine porties per dag. 

Voldoende beweging is voor windhonden een vereiste. Neem de hond dus meerdere keren per dag mee voor een flinke wandeling. Zorg ervoor dat de hond ook genoeg vrij rond kan rennen. Houd er wel rekening mee dat de hond een sterk jachtinstinct heeft en onverwacht achter andere dieren aan kan rennen. 

Een Barsoi puppy aanschaffen

Wil jij ook een combinatie van een rustige gezinshond en een enthousiaste jager? Dan is de Russische wolfshond precies wat je zoekt. Als je een serieuze fokker zoekt, kun je informeren bij de Nederlandse Barsoi Club (NBC). Deze club kan je meer informatie geven over het ras en kan je helpen bij het vinden van een betrouwbare fokker. Ook als je liever een volwassen hond adopteert kan de NBC je hierbij helpen. De prijs voor een puppy is afhankelijk van onder andere de stamboom, maar ligt meestal tussen de €1500 en €2000. Het is een hoge prijs, maar je krijgt er wel een schitterende hond voor terug.