Saarlooswolfshond

De Saarlooswolfshond is één van de twee wolfshondrassen die officieel erkend is. Dit bijzondere ras werd in 1923 in Nederland gecreëerd door dhr. Saarloos. Het zijn schitterende honden om te zien, waarbij je direct duidelijk ziet dat er wolvenbloed door de aderen van dit ras stroomt. Ook in hun gedrag en karakter is dit goed te zien. Ze hebben totaal geen will to please, zoals veel andere honden wel hebben. Als een Saarlooswolfshond naar je luistert, doet hij dat alleen uit vrije wil. Voordat je een Saarlooswolfshond in huis haalt, is het dan ook zeker verstandig om je goed in het ras te verdiepen. Is dit de juiste hond voor jou? En ben jij de juiste baas voor de hond? Je leest hier alles wat je over dit ras wil weten.

Land van herkomstNederland
SchofhoogteReuen tussen 65 – 75 cm, teven tussen 60 – 70 cm
GewichtGemiddeld 38 kg bij reuen en 28 kg bij teven
LevensverwachtingGemiddeld 11 tot 13 jaar, maar soms zelfs 15 jaar
TemperamentEnergiek, loyaal, betrouwbaar, onafhankelijk en eigenzinnig. Bij onbekenden gereserveerd en terughoudend
KleurWolfsgrauw, wit of bosbruin
VachtWollige ondervacht, met een stugge stokharige bovenvacht

De oorsprong van de Saarlooswolfshond

De Saarlooswolfshond is een Nederlands hondenras. Het ras is ontstaan na een flink aantal experimenten van Leendert Saarloos. Uiteindelijk liet hij een Duitse Herder paren met een wolvin. Hier kwamen in de loop der jaren 28 nakomelingen van. Hiervan waren er maar 3 geschikt om verder mee te fokken. Dit deed dhr. Saarloos met succes, maar de inteeltfactor werd wel steeds hoger. Daarom bracht hij in 1963 nieuw wolvenbloed in. Leendert Saarloos overleed in 1969, wetende dat hij een nieuw ras, de Europese Wolfshond, had gecreëerd. Het ras werd echter pas in 1975 officieel erkend. Toen werd het wel naar de ‘schepper’ Leendert Saarloos vernoemd.

Het uiterlijk van de Saarlooswolfshond

Aan het uiterlijk van de Saarlooswolfshond zie je direct dat het om een wolfachtige gaat. Het is een evenwichtig gebouwde hond, met een rechte en sterke rug. Zijn kop heeft ook flink wat wolfachtige kenmerken. Zo is de kop wigvormig en heeft hij een sterke en lange snuit. Zijn amandelvormige ogen staan wat schuin en zijn oren zijn driehoekig en hebben een afgeronde top. Je kunt een Saarlooswolfshond ook altijd herkennen aan zijn manier van lopen. De soepele, moeiteloze draf is kenmerkend voor dit ras.

De vacht van een Saarlooswolfshond is dicht en heeft een duidelijke onder- en bovenvacht. De ondervacht is wollig, terwijl de bovenvacht juist stug is. De vacht is in de zomer beduidend dunner dan in de winter. Saarlooswolfshonden komen in drie kleurslagen. Wit komt het minste voor. Wolfsgrauw en bosbruin zijn de meest voorkomende kleuren. Ook aan de aftekening in het gezicht is het wolfachtige te zien. Daarnaast is de onderkant van zijn lichaam, de binnenkant van de poten en achterkant van de ‘broek’ lichtgekleurd. Bij voorkeur hebben de dieren gele ogen.

Karakter en opvoeding van de Saarlooswolfshond

De Saarlooswolfshond is een eigenwijze, onafhankelijke en zelfstandige hond. Tegelijkertijd is hij ook erg gehecht en aanhankelijk aan zijn gezin. Naar onbekenden is hij juist terughoudend. Een Saarlooswolfshond zal een nieuwe situatie altijd vanaf een afstandje bekijken. Vindt hij dat er gevaar dreigt, zelfs als dat voor het baasje niet zo lijkt, dan zal hij zich terugtrekken. Als baasje kun je niks aan dit gedrag veranderen en zul je dit moeten accepteren.

Bij de opvoeding van een Saarlooswolfshond zul je sowieso altijd rekening moeten houden met het eigenzinnige karakter van de hond. De honden zijn erg intelligent en zullen alleen uit vrije wil luisteren. Met een consequente en geduldige aanpak kun je wel veel bereiken bij dit ras. Ook moet dit type hond al op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Naar zijn gezin is de hond juist vaak iets té enthousiast. Zo zal hij de neiging hebben om z’n baasje door het hele huis te volgen. Dit zorgt er ook voor dat de Saarlooswolfshond het niet fijn vindt om alleen thuis te blijven. Als je het op puppyleeftijd rustig opbouwt, kun je de hond leren om een paar uurtjes alleen te zijn.

Verzorging van een Saarlooswolfshond

De vacht van een Saarlooswolfshond verzorgen is erg eenvoudig. Af en toe goed borstelen is vaak voldoende. Als hij in de rui is, is het verstandig om de hond te wassen. Zo spoelen losse haren weg, zonder dat er extra haren los worden getrokken. Daarnaast is een standaard verzorging, waarbij je regelmatig tanden, oren en ogen controleert, voldoende.

Qua beweging vereist de Saarlooswolfshond een wel wat intensievere aanpak. Het zijn energieke honden, die veel beweging nodig hebben. In huis zijn ze erg rustig, maar dan moet er wel aan hun beweegbehoefte voldaan worden. Lange wandelingen of fietstochten helpen hierbij. Deze honden lopen graag los, maar hierbij moet je wel voorzichtig zijn. Door hun jachtinstinct gaan ze snel achter dingen aan en door hun terughoudendheid kunnen ze zomaar op de vlucht slaan. Loslopen in gebieden met wild of vlakbij een weg is dus af te raden.

Een Saarlooswolfshond pup aanschaffen

Heb je besloten dat deze rashond de juiste voor jou is? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een rasvereniging. Voor Saarlooswolfshonden zijn er twee: NVSWH en AVLS. Beide verenigingen hebben reglementen als het gaat om het fokken van puppy’s. Deze verenigingen eisen ook dat ouderdieren worden getest op erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie en oogaandoeningen. Bij AVLS is het ook verplicht om op hypofysaire dwerggroei en op degeneratieve myelopathie te testen. Zo weet je zeker dat jouw pup zo min mogelijk kans heeft op deze aandoeningen.
Als je via NVSWH een pup met stamboom aanschaft, dan kost dat je 1100 euro plus lidmaatschap voor de rasvereniging. Op andere plekken ben je tussen de 1150 en 1350 euro kwijt.

Wil je liever een volwassen hond? Dan kun je bij de rasverenigingen ook terecht voor een herplaatser. Dieren worden wel enkel bij leden van de vereniging geplaatst.

Wil je wel graag een wolfshond, maar past de Saarlooswolfshond toch niet helemaal bij jou? Kijk dan eens bij de andere rassen. Wie weet zit er eentje tussen die wél perfect bij jou en je levensstijl past.