Wolfhond fokkers

Heb jij een soort wolfhond helemaal in je hart gesloten? En ben je er zeker van dat je deze hond kan bieden wat hij nodig heeft? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een betrouwbare fokker. Maar waar vind je deze? En welke vragen moet je allemaal aan een fokker stellen? We helpen je een eindje op weg.

Rasverenigingen: een goed startpunt

Voor een aantal verschillende wolfhond rassen zijn in Nederland rasverenigingen opgericht. Fokkers die bij deze verenigingen zijn aangesloten fokken volgens de reglementen van deze verenigingen. In zulke fokreglementen worden een aantal zaken vastgelegd. Zo staat er in hoe oud het teefje moet zijn, voordat ze een nestje mag krijgen. Ook de leeftijd van de pup, voordat deze het nest mag verlaten, is vastgelegd. Daarnaast verplichten rasverenigingen het testen van ouderdieren op bepaalde genetische afwijkingen. Welke aandoeningen op getest moet worden hangt af van het ras en de vereniging. Helemaal zeker van een gezonde pup ben je natuurlijk nooit, maar op deze manier ben je er wel iets zekerder van.

Bij deze rasverenigingen in Nederland kun je terecht:

  • Nederlandse Vereniging voor Saarlooswolfhonden
  • Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden
  • Nederlandse Vereniging voor de Tsjechoslowaakse Wolfhond
  • Nederlandse Tamaskan Club

Als je een ras wil waar geen rasvereniging voor is, zul je zelf op internet op zoek moeten naar fokkers of kennels met een nestje. Het is dan wel erg belangrijk dat je zelf de goede vragen stelt om er zo zeker mogelijk van te zijn dat je een gezonde pup koopt.

Welke vragen moet je stellen aan een fokker?

Voordat je een puppy aanschaft, ga je natuurlijk op bezoek bij de fokker. De eerste indruk die je krijgt is erg belangrijk. Zien alle honden er verzorgd uit? Hoe ziet de omgeving er uit? En hoe gaat de fokker met de honden om? Dit zijn aspecten die je al snel zult zien. Volg hier ook vooral je gevoel in. Als het niet goed voelt, kun je beter verder zoeken.

Daarna is het belangrijk om uit te zoeken of de ouderdieren gezondheidstesten hebben gehad. Vraag altijd naar de papieren en laat je niet afschepen met een onduidelijk of niet bewezen antwoord. Zonder gezondheidspapieren van de ouders, moet je de pup nooit kopen. Dit geldt ook als de fokker wél aangesloten is bij een vereniging. Vraag dus altijd om bewijs. Welke erfelijke aandoeningen er precies voorkomen, hangt af van het ras. Informeer je hier dus van tevoren altijd goed over. Ook moet je nooit een pup kopen zonder koopcontract. In dit contract staan de rechten en plichten van koper én verkoper. Meestal heb je dit contract nooit meer nodig, maar mocht er iets niet goed zijn, dan is het handig om deze te hebben.

Andere vragen die je aan de fokker kan stellen zijn:

  • Heeft dit teefje al eerder een nestje gehad? Zo ja, waren deze pups allemaal gezond?
  • Hebben de ouderdieren of hun broers/zussen erfelijke afwijkingen?
  • Mag ik de stamboom van beide ouders inzien? Komen dezelfde namen voor? Let dan goed op verwantschap en inteelt.
  • Mag ik het koopcontract van tevoren doorlezen? Elke betrouwbare fokker zal dit geen probleem vinden.
  • Hoe zit het met zeggenschap over de hond? Sommige fokkers willen zeggenschap over de pup houden, bijvoorbeeld om met hem te kunnen fokken. Accepteer dit nooit.
  • Hoe is het karakter van de ouders? Elk ras heeft zo z’n eigen gewenste karaktereigenschappen. Let hier goed op.

Denk goed na

Als je graag een pup wil hebben, kan het lastig zijn om je niet door je emoties mee te laten slepen. Bij de aanblik van zo’n puppy is het niet gek dat je een beetje smelt. Pas op dat je je niet laat meeslepen in dit gevoel. Natuurlijk is het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt, maar laat dit niet alles bepalend zijn. Blijf kritisch en stel de juiste vragen. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een fokker? Dan kun je beter van de koop afzien en verder zoeken. Je zoektocht duurt dan misschien wat langer, maar dat is het uiteindelijk zeker waard. Op een naar een lang leven met een fantastisch huisdier!